RSS Feed

Κεντρική προεκλογική ομιλία του Χρήστου Κοκοτίνη Υποψήφιου Δημάρχου Ηλιούπολης με τη Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη (13/5/2014)

Posted on

Κεντρική προεκλογική ομιλία του Χρήστου Κοκοτίνη Υποψήφιου Δημάρχου Ηλιούπολης με τη Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη

Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Φίλες και φίλοι
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Σας ευχαριστώ από καρδιάς εκ μέρους της δημοτικής μας κίνησης, για την παρουσία σας.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές και βέβαια να ευχαριστήσω τους υποψήφιους Δημάρχους της πόλης μας καθώς και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Είναι σαφές σε όλους ότι οι ερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη μας αλλά και στη χώρα μας και θα εξηγήσω γιατί:
Κατ αρχήν θα πρέπει επειδή η πόλη μας δεν είναι ένα απομονωμένο Γαλατικό χωριό να δούμε στο περιβάλλον Ελληνικό και διεθνές που ζούμε γιατί εάν δούμε μόνο το μερικό δηλαδή την πόλη μας, είμαστε κοντόφθαλμοι ενώ υποτιμώντας τα της πόλης μας θα είμαστε γενικόλογοι.
Ξέρουμε ότι η δραματική κρίση που ζούμε είναι κατ αρχήν συστημική και μάλιστα δεν είναι πρόβλημα δημόσιου χρέους αλλά ιδιωτικού. Η κρίση του 2008 (κατάρρευση τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ και Ευρώπη) για να λυθεί από τα κοράκια του άγριου νεοφιλελευθερισμού μετέφεραν το χρέος στο δημόσιο και από εκεί στους πολίτες εφαρμόζοντας μια άνευ προηγουμένου επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία καταστρέφοντας και τη μεσαία τάξη και διαλύοντας στην κυριολεξία το κοινωνικό κράτος θέτοντας τα δημόσια αγαθά σε διωγμό (όπως εργασία, υγεία, παιδεία, κατοικία, ρεύμα ηλεκτρικό ακόμα και νερό).
Μάλιστα, στη χώρα μας που ήταν και ο αδύναμος κρίκος λόγω του ότι η άρχουσα τάξη ποτέ δεν κατάφερε να σταθεί στα δικά της πόδια αφού δημιούργησε ένα άθλιο πελατειακό κράτος με απίστευτη διαφθορά πάντα στηρίζοντας τα μεγάλα συμφέροντα ξένα και ντόπια και αυτό που λέμε κρατικοδίαιτους. Αυτοί οι μηχανισμοί μαζί και με τη φοροδιαφυγή έκαναν τον πολίτη όμηρο του συστήματος και πελάτη με αποτέλεσμα όταν έσκασε η κρίση το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε για δεκαετίες το σύστημα ακόμη και αν ήθελε, που δεν ήθελε, δεν είχε το κύρος, την ηθική, τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Έτσι το μόνο που τους έμεινε είναι να είναι έρμαια και υπάλληλοι των ξένων αφεντικών και του κάθε Μπαρόζο και ΦΟΥΧΤΕΛ. Είναι αυτό που λέμε ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι της κρίσης και υπηρέτησαν σαν υψηλοί αξιωματούχοι το σύστημα να μην μπορεί να δώσουν τη λύση για το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Έτσι λοιπόν πρέπει να δούμε πώς τα μνημόνια εφαρμόστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στο δήμο μας :
1.) Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) που δικαιούνται οι δήμοι με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος με τα μνημόνια μειώθηκαν 67% περίπου και βέβαια τις συνέπειες πληρώνουν κυρίως οι εργαζόμενοι και του Δήμου μας αφού μειώθηκαν αριθμητικά άνω του 30% σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και το πράσινο ενώ συγχρόνως μειώθηκαν και οι αποδοχές τους σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση προ των μνημονίων εποχή.
2.) Οι απολύσεις εργαζομένων συμβασιούχων και μονίμων (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί), η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων καθώς και η κατάργηση κάθε δικαιώματος τους, ήταν ίσως το πρώτο βασικό και κύριο μέλημα των δανειστών μας. Επακόλουθο ήταν να μεγαλουργεί η 5μηνη και 2μηνη απασχόληση και μάλιστα με προσλήψεις μέσω ΜΚΟ. Στην πόλη μας υπάρχουν ήδη 3 ΜΚΟ ενώ αναπτύσσονται τελευταία και συμβάσεις δι΄ αντιτίμου όπως στο κολυμβητήριο όπου ο γυμναστής αμείβεται με ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των αθλούμενων παιδιών. Έχουμε καταντήσει την κοινωνική πολιτική να την ασκούν ΜΚΟ που έχουν αδιαφανείς πόρους, είναι κλειστά κλαμπ που διαχειρίζονται ξένα χρήματα (κατ επάγγελμα φιλάνθρωποι) που μάλιστα δεν αφήνουν σε αυτόν το θεσμό να μπει κάποιος άλλος και βέβαια είναι ο Δούρειος ίππος για να υποκαταστήσουν την κοινωνική πολιτική που υποχρεούται να ασκεί η πολιτεία και οι Δήμοι απέναντι στους πολίτες. Πριν από ενάμισι χρόνο ο κος δήμαρχος προσπάθησε να υποκαταστήσει πάγια αυτοδιοικητική δομή του δήμου μας και συγκεκριμένα στους παιδικούς σταθμούς προσπάθησε να προσλάβει κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που θα της εκχωρούσε την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα ψευδώς ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονταν μέσω ΑΣΕΠ.
3.) Ακολουθήθηκε μια πέρα από κάθε λογική και αναγκαιότητα πολιτική συγχώνευσης σχολείων της πόλης μας. Στο όνομα μιας υποτιθέμενης διοικητικής αναδιοργάνωσης τελικά ήλθαν απολύσεις εκπαιδευτικών κατάργηση ειδικοτήτων, περισσότερα παιδιά στην τάξη ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές κατά 300% και αυτό έχει προκαλέσει μια δραματική κατάσταση στα σχολεία της πόλης μας.
4.) Η δημόσια περιουσία που χρόνια τώρα αγωνίστηκαν οι Ηλιουπολίτες για να αποδοθεί στο λαό κινδυνεύει να εκποιηθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου τα όποια έσοδα να αποδοθούν στους δανειστές μας.
5.) Η δημόσια συγκοινωνία συρρικνώθηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση στην πόλη μας να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν υπάρχει λεωφορείο που να συνδέει την πόλη μας με το κέντρο της Αθήνας και η όποια δημοτική συγκοινωνία στην ουσία είναι υποτυπώδης αφού τα δρομολόγια είναι αραιά και ακανόνιστα και δεν συνδέουν τις διάφορες περιοχές της πόλης μας.
6.) Το υπουργείο εσωτερικών κατέβαλε 135.000.000,00 ευρω σε όλους τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα προκειμένου να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έτσι ώστε η ΕΥΔΑΠ να ξεπουληθεί καθαρή. Στην περίπτωση αυτή βρέθηκαν χρήματα και δόθηκαν στους δήμους κάτι που δεν συμβαίνει για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών δομών των δήμων. Βέβαια και αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν μετά την πενταετία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των δήμων. Μάλιστα πληροφορήθηκα ότι στο δήμο μας η δημοτική μας αρχή επαίρεται ότι ξόφλησε ένα μεγάλο ποσό στην ΕΥΔΑΠ όπως προείπαμε. Να τους δώσουμε τα συγχαρητήρια μας για την μεγάλη τους επιτυχία…………….!!!!!!!!!!!!!!
7.) Την περίοδο που διανύουμε το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς της πόλης όχι απλά παραμένει άλυτο αλλά συνεχώς επιδεινώνεται αφού πάρα πολλά παιδιά έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών ενώ θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 10% από τα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ πράγμα που θα έλυνε ως ένα βαθμό το σοβαρότατο αυτό κοινωνικό ζήτημα κυρίως για τους άπορους, ανασφάλιστους, άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους.
8.) Στην πόλη μας οι δημόσιοι χώροι στην ουσία έχουν απαξιωθεί με απώτερο βέβαια στόχο και σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους. Το στολίδι της πόλης μας το Άλσος Κιντής παραχωρήθηκε με ευθύνη της δημοτικής αρχής σε ιδιώτη παράτυπα και έναντι ελαχίστου αντιτίμου. Ακόμη στο χώρο του δραστηριοποιείται ιδιωτική εταιρεία κερδίζοντας σε βάρος των αδυνάμων οικονομικά συμπολιτών μας. Αθλητικοί χώροι της πόλης μας εκχωρούνται σε ιδιώτες έναντι ευτελούς τιμήματος αντί να χρησιμοποιούνται και από τους πολίτες δωρεάν.
9.) Η υγεία, κοινωνική πολιτική και στον δήμο μας έχουν απαξιωθεί κυρίως ως απόρροια των μνημονιακών πολιτικών. Η δημοτική αρχή προσπαθεί με επιδεικτική φιλανθρωπία και για προσωπική προβολή να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα αντί να σταθεί διεκδικητικά απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που κατεδαφίζουν τα παραπάνω. Στο ΙΚΑ της περιοχής μας έχουν καταργηθεί ήδη πολλές ειδικότητες και το πρόβλημα της παροχής υγείας έχει γίνει τραγικό όπως διαπιστώσαμε και από τις επισκέψεις που κάναμε.
10.) Στον τομέα της καθαριότητας τα πράγματα είναι δραματικά στην πόλη μας. Ουδείς ασχολείται ακόμη και με απλό μάζεμα των σκουπιδιών, πόσο μάλλον με αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολιτική ανακύκλωση των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει στη σημερινή δημοτική αρχή ούτε καν σκέψη για ανακύκλωση – κομποστοποίηση των απορριμμάτων και αποκεντρωμένη διαλογή στην πηγή. Η κατεύθυνση είναι προς την κατασκευή πανάκριβων περιβαλλοντοκτόνων εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων κάτι που κρίνεται εγκληματικό και ασύμφορο.
Βεβαίως για να εφαρμοστεί μια τόσο αντιλαϊκή πολιτική έπρεπε να βρεθεί και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και αυτό ήταν ο Καλλικράτης.
Βέβαια και πριν τον Καλλικράτη το σύστημα φθαρμένο ήταν αφού ήταν δημαρχοκεντρική η εξουσία και με τους πελατειακούς μηχανισμούς να βασιλεύουν.
Όμως με τον Καλλικράτη η κατάσταση έφτασε στο ως εδώ και μη παρέκει. Ο νόμος αυτός είναι βαθιά αντιδημοκρατικός αφού είναι ένα βαθιά πλειοψηφικό σύστημα (η παράταξη που πάρει τη δημοτική αρχή παίρνει το 60% των εδρών), δεν έχει θεσμούς διάχυσης της εξουσίας στους πολίτες. Επιπλέον μετέφερε αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς χρηματοδότηση να προβλέπει και βέβαια είναι ένας βαθιά γραφειοκρατικός θεσμός και συγκεντρωτικός με σκοπό να απομακρύνει τους πολίτες από τα της πόλης του.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήλθε σαν στενός κορσές και το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ για να φτάσουμε στο σημείο η λέξη αυτοδιοίκηση να ηχεί σαν ανέκδοτο.
Έτσι λοιπόν σε αυτή την κατάσταση πρέπει οι πολίτες και πρώτα απ όλα οι δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση και να διαλέξουν στρατόπεδο.
Στο πρώτο στρατόπεδο είναι αυτοί οι αυτοδιοικητικοί που συνέδραμαν και συνδράμουν στις μνημονιακές πολιτικές κυρίως ενεργητικά ή και με την ανοχή που σημαίνει ότι ευνοούν αυτές τις μνημονιακές πολιτικές ενώ στο άλλο στρατόπεδο είναι αυτοί που αντιτάσσονται στις μνημονιακές πολιτικές και τον Καλλικράτη γιατί έχουν καταλάβει ότι με μνημόνια και Καλλικράτη η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιβιώσει.
Να λοιπόν γιατί το σύνθημα μας 3 κάλπες μια επιλογή να νικήσουμε είναι απόλυτα σωστό.
Γιατί εκτός από την ανατροπή στο Δήμο μας θα είναι τεράστια η βοήθεια που θα έχουμε με την ανατροπή στην Περιφέρεια αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Βέβαια μια αντιμνημονιακή δημοτική αρχή μπορεί να κάνει ένα σημαντικό έργο ανακούφισης για τους πολίτες, για το περιβάλλον με καλύτερη διαχείριση κλπ αλλά δεν μπορεί να δώσει ριζικές λύσεις σε συνθήκες μνημονίου.
Για την παράταξη μας είναι σαφές πιο στρατόπεδο διαλέξαμε και με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό οι Ηλιουπολίτες μας αγκαλιάζουν και μας στηρίζουν δίνοντας μας κουράγιο για να προχωρήσουμε.
Όσο και αν οι μνημονιακοί Δήμαρχοι και μεταξύ αυτών και ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης μας (εξηγήσαμε προηγούμενα τις σημαίνει μνημόνιο για την πόλη μας) προσπαθούν να εμφανισθούν ως Ανεξάρτητοι, Ικανοί, αδέσμευτοι κ.λ.π η πραγματικότητα τους διαψεύδει!! Το παρελθόν τους είναι αποκαλυπτικό και ο ρόλος τους στην υποστήριξη της κεντρικής εξουσίας καθοριστικός!!
Θυμίζω τον “πλάγιο” δημοψηφισματικό χαρακτήρα που προσδόθηκε στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2010! Κανένας εκλεγείς Δήμαρχος δεν αποποιήθηκε τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που απέδωσε , ιδιαίτερα μετεκλογικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο γνωστός κ. Μπαρόζο! Η «αποδοχή» του δημοψηφησματικού χαρακτήρα των εκλογών του 2010 εκ μέρους όλων των εκλεγέντων δημάρχων έδωσε στην τροϊκα το δικαίωμα να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρές πολιτικές φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος πολιτών προς όφελος μιας ελίτ πλουσίων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο κ. Βαλασόπουλος αποδείχθηκε πως «βάλανε πλάτη» προκειμένου να προωθηθούν οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων Γεωργίου Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά- Βενιζέλου !! Άλλωστε γι΄αυτό εκλέχτηκαν!
ΕΔΩ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΝ Ω ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ……..ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ………
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Την ιστορία της παράταξης μας την γνωρίζετε.
Είναι η παράταξη που πάντα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο με προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση (κινήματα) απ΄ την προστασία της δημόσιας περιουσίας, απομάκρυνση του ΚΥΤ, Κεραιών, προστασία του Υμηττού κλπ.
Ακόμη και σε ειδικά θέματα είχαμε προτάσεις όπως συμμετοχικό προϋπολογισμό, πράσινες διαδρομές, τι δέντρα χρειάζονται στην πόλη μας και βέβαια στηρίξαμε δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης που κάνουν μια τεράστια δουλειά. Εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε το ΛΑΓΟΥΜΙ και το ΗΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ και τα άτομα που αγωνίζονται καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες κι εσάς που τα στηρίζετε.
Η παράταξη μας είναι μια μη προσωποκεντρική παράταξη γιατί αυτή η δημοκρατία που έχει στο εσωτερικό αυτή θα είναι και στη διοίκηση του δήμου. Σεβασμός και σύνθεση απόψεων όπου γίνεται και βέβαια αξιοποίηση του προσωπικού και συνεργασία με ευθύνη για να προσφέρουμε το καλύτερο στους συμπολίτες μας.
Πρόγραμμα μας είναι η κινητοποίηση των πολιτών, ο αγώνας και οι συλλογικές διαδικασίες, η λογοδοσία και η ενημέρωση των δημοτών για όλα όσα συμβαίνουν. Η πρότασή μας δεν είναι προσωπική υπόθεση, είναι συλλογική. Δεν είναι πρόταση διαχείρισης, αλλά πρόταση δημιουργίας και αλληλεγγύης, πρόταση ανατροπής. Προερχόμαστε από την κοινωνία των πολιτών, από τα κινήματα της πόλης μας, από τις συλλογικότητες της αλληλεγγύης και τους αγώνες για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και πολιτισμό. Συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες το πρόγραμμά μας για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Σας θέλουμε δίπλα μας, πολίτες ενεργούς και αλληλέγγυους.
Προχωράμε. Ανατρέπουμε. Ελπίζουμε. Θα νικήσουμε.
Δεν διεκδικούμε αιτήματα, καταθέτουμε σαφείς, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες θέσεις.
Παλεύουμε να καταργηθεί το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο που αναγάγει τον Δήμαρχο σε απόλυτο «Μονάρχη».
Αγωνιζόμαστε για την θέσπιση της απλής και άδολης αναλογικής ως ένα από τους βασικότερους όρους δημοκρατικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης» πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Είμαστε υπέρ της άμεσης καθιέρωσης θεσμών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στα δημοτικά δρώμενα. Θα παλέψουμε για απογείωση της άμεσης δημοκρατίας στο Δήμο μας που θα επιτρέψει στους πολίτες να εισχωρήσουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Είμαστε υπέρ της περιορισμένης θητείας των δημάρχων ενώ θα αγωνιστούμε για τη σύσταση συνοικιακών συμβουλίων με αποφασιστικές αρμοδιότητες, τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα ώστε τον λόγο να έχουν οι πολίτες, για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό που μάλιστα η παράταξη μας πριν από χρόνια τον είχε φέρει σαν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης αν και απερρίφθη μετ επαίνων, εμείς θα τον εφαρμόσουμε προοδευτικά, θα αγωνιστούμε για τη μεταφορά πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά από κοστολόγηση.
Επίσης, θα οργανώσουμε τμήμα εσωτερικού ελέγχου ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου αντί για το γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό έλεγχο που ασκείται σήμερα. Και βέβαια μια βασική τομή θα είναι η χρήση της αναλυτικής λογιστικής στο δήμο ώστε για κάθε υπηρεσία να προκύπτει ο αποτέλεσμα και να αναλαμβάνεται η ευθύνη επίλυσης του ζητήματος.
Δημόσια ετήσια λογοδοσία της δημοτικής αρχής και διαφανής λειτουργία της.
Εμείς εν πάση περιπτώσει σε οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και στις σημερινές που το θεσμικό πλαίσιο είναι απαράδεκτο θα λειτουργούμε δημοκρατικά και προς τις άλλες παρατάξεις με σεβασμό στις απόψεις τους και όπου υπάρχει δυνατότητα κοινών αποφάσεων και δράσης θα το αξιοποιήσουμε.
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και τα μηνύματα από την επαφή μας με τους συνδημότες μας, μας γεμίζουν με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση γιατί οι πολίτες προσβλέπουν σ΄ εμάς όχι για να γίνουμε μια απ τα ίδια αλλά για να αλλάξουμε ριζικά το Δήμο. Θέλω να γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν αξιοπρέπεια, αίσθηση δικαίου και με λίγα λόγια αυτό που μας ζητάνε είναι να είμαστε δίπλα τους και όχι οι σοφοί καθοδηγητές τους.
Για αυτό και το σύνθημα μας είναι ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΙ ΕΛΠΙΔΑΣ
Και δεσμευόμαστε ότι το πρώτο μας μέλημα θα είναι η προστασία των δημοσίων αγαθών όπως κανένα σπίτι χωρίς διατροφή, ρεύμα, νερό, προστασία πρώτης κατοικίας από τα κοράκια, στήριξη δομών υγείας και βέβαια στήριξη πρώτα απ όλα των ασφαλών εγκαταστάσεων στους δημόσιου και πρώτα απ όλα στα σχολεία.
Το σύνθημα μας είναι ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
Η αλληλεγγύη είναι το πανίσχυρο όπλο μας που καμία δύναμη δεν μπορεί να το λυγίσει.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση βασικών δομών της πόλης.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μνημονιακή διακυβέρνηση και οι μνημονιακοί δήμαρχοι όταν αντιπαραθέτουν την ιδιωτικοποίηση στον κρατισμό το κάνουν εκ του πονηρού και προσπαθούν να χρεώσουν στην αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις την αναποτελεσματικότητα των δημοσίων φορέων που οι ίδιοι δημιούργησαν με το πελατειακό τους κράτος και δεν μας λένε τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων όταν πχ δεν θα υπάρχουν δομές κοινωνικής μέριμνας όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι και γενικά όποιος έχει θα πληρώνει ενώ τα δημόσια αγαθά που ο κάθε πολίτης δικαιούται με βάση το Σύνταγμα θα τα έχουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν.
Η Δημόσια Περιουσία πρέπει άμεσα και χωρίς όρους να διασφαλισθεί και να παραχωρηθούν στο δήμο μας παραχωρητήρια για τα ακίνητα που διεκδικούν οι καταπατητές δηλαδή οι κληρονόμοι Νάστου ενώ θα πρέπει να εμποδίσουμε το ΤΑΙΠΕΔ να οικειοποιηθεί και να ξεπουλήσει τα φιλέτα δημόσια ακίνητα της πόλης μας.
Απαιτούμε απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ από το χώρο του ΚΥΤ. Οπωσδήποτε καμία περαιτέρω παρέμβαση από πλευράς της ΔΕΗ για οποιοδήποτε σκοπό.
Άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι να λυθεί το συγκοινωνιακό αφού η πόλη μας δεν είχε ούτε μια γραμμή που να τη συνδέει με το κέντρο της Αθήνας. Επίσης θα βελτιώσουμε τη δημοτική συγκοινωνία ώστε να διευκολυνθούν οι καθημερινές μετακινήσεις των δημοτών μας στην πόλη.
Αποκατάσταση της κοίτης του ρέματος της Πικροδάφνης στη φυσική του κατάσταση. Καμία νέα γέφυρα στο ρέμα. Εκπόνηση μελέτης για ένταξη των έργων βάσει των παραπάνω σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης για το Χαλικάκι, προκειμένου να δημιουργηθεί πρότυπο οικολογικό πάρκο.
Καμία αλλαγή χρήσης των παρυφών του Υμηττού, προκειμένου να επιτραπούν δια της πλαγίας οδού όποιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Υμηττού να ανήκει στην α’ ζώνη προστασίας. Επίσης, πρώτο μέλημα μας θα είναι η προστασία του βουνού από τις πυρκαγιές γιατί είναι ελλιπέστατη η προστασία αφού 20 2μηνίτες και 20 εθελοντές δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τη φύλαξη του βουνού μας.
Εκπόνηση μελέτης δημιουργίας δικτύου “πράσινων διαδρομών” στην Ηλιούπολη.
Αναθεώρηση – Επικαιροποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Ηλιούπολης. Η Κατεχάκη να γίνει δρόμος ήπιας, τοπικής κυκλοφορίας. Υπογειοποίηση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.
Ολική ρήξη με τη σημερινή φιλοσοφία αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων με κατεύθυνση τη διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση – ανακύκλωση, αποκομιδή των απορριμμάτων σε ΧΥΤΥ. Όχι στα πανάκριβα και περιβαλλοντοκτόνα εργοστάσια καύσης. Καμία σκέψη ιδιωτικοποίησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου ώστε να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται στη λαίλαπα των μνημονίων και την φτωχοποίηση των δημοτών μας. Παράλληλα συγκροτούμε δίκτυα αλληλεγγύης ως μια πράξη συνείδησης, ενότητας και αξιοπρέπειας με απώτερο στόχο και σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών.
Δημιουργία δημοτικού ιατρείου, φαρμακείου και φυσικοθεραπευτηρίου που να καλύπτει άνεργους, άπορους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και φτωχοποιημένους συνδημότες μας με διαφάνεια, εποπτεία και συντονισμό από τις ιατροκοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Άνοιγμα των ΚΑΠΗ και σε ανασφάλιστους άπορους συμπολίτες μας.
Καταγραφή όλων των άνεργων – άπορων ώστε να ενταχθούν αυτοί στις νέες και επιβεβλημένες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.
Θεσπίζουμε νέες σύγχρονες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες συνεργαζόμενοι με τη σχολική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων. Είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση αθλητικών χώρων του Δήμου σε οποιουσδήποτε ιδιώτες.
Ανοικτά σχολεία στους δημότες. Όχι στην παραχώρηση των χώρων των σχολείων σε ιδιώτες. Διαφάνεια και ορθολογική κατανομή των χρημάτων στα σχολεία.
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που θα ασχοληθούμε είναι η σχέση μας με τους εργαζόμενους του δήμου με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούμε με αμοιβαίο σεβασμό και ευθύνη γιατί στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μακριά από ΜΚΟ – 5μηνες και 2μηνες απασχολήσεις γιατί η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι και δικαίωμα των εργαζόμενων αλλά και εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη λειτουργία του δήμου προς όφελος των δημοτών.
Η νεολαία στη σημερινή μνημονιακή εποχή είναι αντιμέτωπη με την ανεργία, τη μετανάστευση και την οικονομική κρίση. Μέχρι σήμερα, καμία δημοτική αρχή στην πόλη μας δεν προσπάθησε ουσιαστικά να επικοινωνήσει με τους νέους, αλλά ούτε και να τους ανοίξει δρόμους έκφρασης και δημιουργίας.
Εμείς καλούμαστε να κάνουμε τη διαφορά. Αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες τους και τα όνειρά τους, να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθειά μας για να κάνουμε τη ζωή μας ομορφότερη.
Κύριος στόχος των δεσμεύσεών μας είναι η δημιουργία ενός Δήμου πρότυπο Δημοκρατίας, Κοινωνικής Αυτοοργάνωσης, Πολιτισμού και Οικολογίας σε συμπόρευση με τη Νεολαία.
Δεσμεύσεις:
– Στήριξη της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών από τους νέους της πόλης με την παραχώρηση ακινήτων. (Κοινωφελής- Κοινωνική οικονομία) χωρίς να υποκαθιστούν όμως πάγιες αυτοδιοικητικές δομές.
-Δημιουργία παιδικών Βρεφονηπιακών σταθμών για την διευκόλυνση των νέων άνεργων μητέρων και των μονογονεϊκών οικογενειών.

– Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση και την ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων ενδοσχολικής βίας.
-Δημιουργία ενός Κέντρου Νεολαίας με υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των νέων σε ψυχαγωγία και μάθηση (εκθέσεις, σεμινάρια, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ). Το Κέντρο αυτό, θα αποτελεί των πυρήνα για την ανάπτυξη ενός δικτύου αυτοδιαχειριζόμενων χώρων σε διάφορα σημεία της πόλης.
– Την παραχώρηση ανεκμετάλλευτων υπαίθριων χώρων στους νέους για την μετατροπή τους σε χώρους οικολογικού χαρακτήρα.

– Διάθεση των δημοτικών χώρων στεγασμένων και υπαίθριων για πολιτιστικά δρώμενα που θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους νέους.
-Δημιουργία τμημάτων διδασκαλίας ξένων γλωσσών και σχολικών μαθημάτων για μαθητές ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
-Διάθεση του θερινού κινηματογράφου μια φορά την εβδομάδα για προβολές ταινιών που οι ίδιοι οι νέοι θα επιλέγουν.
-Χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κοινωνικής φροντίδας για τους νέους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και για παιδιά και τους νέους με ειδικές ανάγκες.
Πρέπει να τονίσουμε ότι για μας προέχει η καθημερινότητα του πολίτη ώστε να εξυπηρετείται από το δήμο στις καθημερινές του ανάγκες δηλαδή καθαριότητα, φωτισμός, καλή λειτουργία της πόλης, συντήρηση σχολείων, αλσών, παιδικών χαρών, πεζοδρομίων και όχι τα έργα βιτρίνας και παρουσίας πριν τις εκλογές. Κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή είναι η πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Η ελίτ της χώρας, το ρόλο της χειραγώγησης των πολιτών, φαίνεται να τον αναθέτει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που κατά εκατοντάδες εμφανίστηκαν να καταλαμβάνουν το κενό που δημιουργήθηκε από την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, και των θεσμών του, κατά κύριο λόγο ! Μέσα από τις ΜΚΟ η ελίτ της χώρας επιδιώκει την εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας και την εξασφάλιση της επιβίωσης του πολιτικού προσωπικού στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Η διαχείριση του προβλήματος της ανεργίας περνάει μέσα από τις ΜΚΟ ή και άλλες δήθεν συλλογικές οντότητες .
Η απερχόμενη δημοτική αρχή πέρα από το μνημόνιο στήριξε και τον Καλλικράτη που κατά κοινή ομολογία ήταν το θεσμικό εργαλείο του μνημονίου για την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά τα δημόσια έργα, το έργο που επικαλείται ο απερχόμενος δήμαρχος όλοι γνωρίζουν ότι στα βασικά ζητήματα που αντιμετώπισε η πόλη ήταν αόρατος και απλά προσπάθησε με έργα βιτρίνας και παρουσίας να παρουσιάσει έργο ενώ είναι γνωστό ότι σε βασικά θέματα όπως η παραχώρηση σε ιδιώτες των γηπέδων 5χ5, η διαχείριση του νεκροταφείου, του μουσείου, του άλσους Κιντή κλπ στηρίχθηκε στην πελατειακή λογική που τόσο καλά έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, σε θέματα καθαριότητας η οποία είναι στη χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, η ανακύκλωση – κομποστοποίηση δεν προχώρησε, η κατάσταση στα σχολεία είναι δραματική και το κακό είναι ότι την διαφημίζουν σαν καλή, ενώ από τα πράγματα για τα οποία υπερηφανεύεται είναι η συνεργασία με ΜΚΟ για την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής, οι οποίοι είναι επαγγελματίες φιλάνθρωποι με αδιαφανείς λειτουργίες και πόρους (χαρακτηριστικό είναι του επικεφαλής μιας ΜΚΟ ο οποίος ελάμβανε 9.500,00 ευρω το μήνα για να μάθει πόσες και ποιες είναι οι ΜΚΟ). Θα έπρεπε όμως ο απερχόμενος δήμαρχος να εξηγήσει πρώτα ποιοι έφεραν την κόσμο στην κατάσταση αυτή, ποιες πολιτικές και ποιοι κ.κ. υπηρέτησαν την πολιτική αυτή από ανώτερες και ανώτατες θέσεις.
Εμείς έχουμε τη θέληση, τη δύναμη, τους ανθρώπους, το πρόγραμμα, για να φτιάξουμε ένα δήμο αντάξιο των προσδοκιών των δημοτών. Ένα δήμο κάστρο δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ένα δήμο που η φροντίδα του περιβάλλοντος και η κοινωνική ανάπτυξη της πόλης θα είναι συνεχώς ζητούμενο. Για να πετύχουμε όμως το έργο μας πέρα από το άξιο δυναμικό της παράταξης μας θα στηριχθούμε και θα επικοινωνήσουμε και με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας και με μεμονωμένους πολίτες με τους οποίους θέλουμε να συστρατευτούμε για τον καλό της πόλης μας. Για μας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και θεωρούμε ότι θα πετύχουμε αφού πρώτοι εμείς δώσουμε το καλό παράδειγμα και υπερβούμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές πρέπει:
Να ψηφίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, το δικό μας και των παιδιών μας.
Να ψηφίσουμε για να γκρεμίσουμε το παλιό και γερασμένο αυτοδιοικητικό οικοδόμημα.
Να ψηφίσουμε για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων στην αυτοδιοίκηση και το δήμο, για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των κατοίκων της πόλης.
Να ψηφίσουμε για ένα δήμο δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, κοινωνικό και αλληλέγγυο.
Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις 18 Μάιου, όλοι εμείς οι Ηλιουπολίτες έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για μια πραγματική δημοκρατική, πολιτική αυτοδιοικητική επιλογή. Σαν απάντηση λοιπόν σε φίλους που ρωτάνε ποιόν θα ψηφίσω και γιατί τώρα πρέπει να στηρίξουμε την <>, έχω να αναφέρω τους εξής σημαντικούς λόγους:
• Γιατί ο δημοτικός συνδυασμός <> αποτελεί μια επιλογή με ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία, θέσεις και αρχές. Έχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και εκφράζουν τον πολιτικό χώρο και την ιδεολογία της σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.
• Γιατί στο ψηφοδέλτιο της <> θα βρούμε με διαφορά τα πιο αξιόλογα και ποιοτικά στελέχη και πρόσωπα της πόλης μας. Από εργαζόμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες, αγωνιστές, μέχρι καταξιωμένους επαγγελματίες, επιστήμονες της πόλης αλλά και της κοινωνίας. Όλα αυτά τα πρόσωπα είναι ότι καλύτερο διαθέτει η τοπική κοινωνία και διασφαλίζουν την υπεύθυνη, πραγματικά δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της πόλης μας.
• Γιατί πρέπει επιτέλους να δώσουμε την ευκαιρία σε άφθαρτα πρόσωπα με φρέσκιες σύγχρονες ιδέες και με γνώσεις, εξειδίκευση, μόρφωση, κρίση και ικανότητες να αναλάβουν ευθύνες και να βάλουμε νέους ανθρώπους στους δημοτικούς θεσμούς αντιμέτωπους με δημοτικά θέματα και τη διαχείριση τους.
• Γιατί πρέπει να αποδοκιμάσουμε τα παρηκμασμένα πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές καθώς και αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος. Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε το αντιδημοκρατικό κατεστημένο που χρόνια τώρα αναπαράγεται και στην πόλη μας και την έχει φτάσει στην παρακμή.
• Γιατί τώρα πραγματοποιείται το πραγματικά ενωτικό κάλεσμα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης μας με προοπτική νίκης που μπορεί και να συνθέσει απόψεις αλλά και να αποτελέσει με αποδείξεις μια δημοτική αρχή για όλους τους Ηλιουπολίτες ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης. Ήδη έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων και το ψηφοδέλτιο μας το αποδεικνύει. Είναι αδιαπραγμάτευτο και αυστηρά δεδομένο ότι θα αποτελέσουμε χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις τη δημοτική αρχή όλων των Ηλιουπολιτών.
• Γιατί εάν χάσουμε άλλη μια πενταετία με λάθος πολιτικές επιλογές τότε καταδικάζουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας και επιλέγουμε τη συνέχεια στην κατηφόρα και την παρακμή της πόλης μας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποχωρήσουν και να φύγουν όσοι όχι μόνο δεν μας έπεισαν αλλά μας αγνόησαν και μας περιφρόνησαν αλλά έβαλαν και το χέρι τους στην πορεία προς την εξαθλίωση μας.
Ηλιουπολίτισσες και Ηλιουπολίτες,
Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι νικηφόρο.
Γνωρίζουμε ότι θα μας εμπιστευτήτε να αναλάβουμε ευθύνες και μάλιστα πολύ μεγάλες στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Θα μας κρίνετε μετά.
Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΤΟΥΜΕ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: