RSS Feed

“ Η κατοχική αγοραπωλησία ηκυρώθη’’ (της Αγγελικής Δουβή, υποψ. Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό Ηλίου –Πόλις Χρήστος Κοκοτίνης)

Posted on

“ Η κατοχική αγοραπωλησία ηκυρώθη’’

Τακτοποιώντας κάποια οικογενειακά έγγραφα ανακάλυψα μέσα σε ένα κιτρινισμένο φάκελο το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου στο οποίο έχτισαν οι γονείς μου το σπίτι μας στην Ηλιούπολη, περιοχή Αγίας Μαύρας.
Από τη δουλειά μου έχω μάθει ότι κάθε συμβόλαιο δεν είναι η απλή και στεγνή αποτύπωση μίας σύμβασης, δεν είναι ένα στεγνό νομικό κείμενο. Πίσω από τις γραμμές του κρύβονται επιθυμίες αλλά και διαψεύσεις, πόθοι αλλά και απογοητεύσεις, πάθη αλλά και πόνος. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που ο Balzac, ο πατριάρχης του μυθιστορήματος, είχε εργαστεί σε συμβολαιογραφείο και είχε μελετήσει του ανθρώπινους χαρακτήρες που περιέγραψε τόσο ζωντανά στα μυθιστορήματά του.
Διάβασα λοιπόν στο κιτρινισμένο συμβόλαιο «τον τίτλο κτήσεως» που αφορούσε στο οικόπεδο και εκεί αναφερόταν ότι κάποιοι από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες είχαν πουλήσει το οικόπεδο σε κάποια κυρία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ότι μετά τον πόλεμο με τον Αναγκαστικό Νόμο του 1949 «περί των αγοραπωλησιών επί κατοχής» και μετά από σχετική προσφυγή των «κατοχικών πωλητών» στο δικαστήριο «η κατοχική αγοραπωλησία ηκυρώθη». Τότε λοιπόν όσοι άνθρωποι πούλησαν τις περιουσίες τους σε μαυραγορίτες για ένα κομμάτι ψωμί μπόρεσαν να τις διεκδικήσουν και να τις πάρουν πίσω.
Άραγε σκέφτηκα υπάρχει σήμερα δικαστήριο που θα ακυρώσει τις πωλήσεις ακινήτων που θα αναγκαστούν να κάνουν με ευτελή τιμήματα οι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, των Τραπεζών, της Εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων, των «χαρατσιών» ; Ποιος θα ακυρώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που ήδη εκκρεμούν και θα πολλαπλασιαστούν το 2015 ; Ποιοι και γιατί μας έφτασαν σε αυτό το σημείο, να έχουμε γίνει όλοι οφειλέτες και να κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας ; Μήπως όλα αυτά δεν είναι η εφαρμογή νόμων του ελληνικού κοινοβουλίου που ψηφίστηκαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος και περιλαμβάνουν εκατοντάδες διατάξεις που θέτει η Τρόικα ως «προαπαιτούμενα» ;
Από την άλλη διάβασα στην «Καθημερινή» της Κυριακής 4 / 5/ 2014 σε άρθρο της Ιωάννας Μάνδρου ότι «Με ‘χαριστικές’ διατάξεις σβήνουν ποινικές ευθύνες» και οδηγούν όπως αναφέρει η γνωστή δημοσιογράφος «σε απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν κρατικό χρήμα αλλά και ευρεία ‘νομιμοποίηση’ παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους».
Υπάρχει άραγε Κράτος σήμερα στην Ευρώπη ή και αλλού που να ενεργεί με τόσο ταξικό τρόπο υπέρ των λίγων και κατά των πολλών; Η αυταρχική πολιτική που καταπατά δικαιώματα, που οδηγεί μεγάλα τμήματα τους ελληνικού λαού στην εξαθλίωση, στον κοινωνικό αποκλεισμό και κάποιους στην ηρωική έξοδο της αυτοκτονίας, πρέπει να σταματήσει. Αυτό θα γίνει όταν οι πολίτες αυτής της χώρας καταλάβουν την δύναμη που έχουν όταν ενωθούν και δράσουν σαν ένα σώμα, σαν μία ψυχή. Αυτή η νέα πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που οικοδομείται από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι και το Δικαστήριο που θα ακυρώσει τις «κατοχικές αγοραπωλησίες» της Κυβέρνησης του Μνημονίου. Αυτή η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία ήδη οικοδομείται στον Δήμο της Ηλιούπολης με ενωμένες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, τις συλλογικότητες και κάθε πολίτη που αγωνιά για το μέλλον της οικογένειάς του και της πατρίδας, θα στείλει το μήνυμα της ανατροπής στις 18 του Μάη με Δήμαρχο τον Χρήστο Κοκοτίνη. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα.

Αγγελική Δουβή Συμβολαιογράφος Ηλιούπολης
Υποψήφια Δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό Ηλίου –Πόλις
Χρήστος Κοκοτίνης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: