RSS Feed

Η «ΗΛΙΟΥ –πόλις ανθρώπινη πόλη» μπροστά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές (του Ιωάννη Παπαδάτου Δικηγόρου, Υποψήφιου Δημοτικού συμβούλου με την δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ – πόλις, ανθρώπινη πόλη»)

Posted on

Η «ΗΛΙΟΥ –πόλις ανθρώπινη πόλη» μπροστά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Του Ιωάννη Παπαδάτου
Δικηγόρου, Υποψήφιου
Δημοτικού συμβούλου
με την δημοτική κίνηση
«ΗΛΙΟΥ – πόλις, ανθρώπινη πόλη»

8-5-2014

Η ελληνική κοινωνία σήμερα βιώνει μία πρωτοφανή σε έκταση και ένταση κρίση, με την εφαρμοζόμενη πολιτική να σαρώνει τα πάντα. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ό,τι πιο ακραίο και καταστροφικό έχει ακολουθηθεί, φτωχοποιούμενη και οδηγούμενη στην εξαθλίωση.
Τα μνημόνια, ως επακόλουθο του νεοφιλελευθερισμού, κατατρώγουν την πατρίδα μας. Η παραγωγική της βάση καταστρέφεται, ο εθνικός της πλούτος εκποιείται. Η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός έχουν μπει στο προκρούστειο κρεβάτι των δανειστών μας. Συνταγματικά, εργατικά, κοινωνικά δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα και καταργούνται, γενιές ολόκληρες καταδικάζονται στην ανασφάλεια και τη δυστυχία, οι νέοι (ιδιαίτερα οι επιστήμονες) μεταναστεύουν κατακλύζοντας τις ξένες αγορές εργασίας και συμπολίτες μας οδηγούνται στην αυτοκτονία!
Σ’ αυτήν την κόλαση η αυτοδιοίκηση πλήττεται εξίσου βάναυσα, ως ένα ακόμα μεγάλο θύμα της λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων της το 2014, σε σχέση με το 2009, θα φθάσει στο 70-75% με συνέπεια την ουσιαστική αδυναμία επιβίωσή της.
Βασικές κοινωνικές αλλά και άλλες υπηρεσίες της, όπως π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», σχολικοί φύλακες, συντήρηση σχολείων και μεταφορά μαθητών, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, δημοτική αστυνομία κλπ έχουν συρρικνωθεί, καταργηθεί ή έχει δρομολογηθεί η κατάργησή τους. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές απολύονται, τίθενται σε «διαθεσιμότητα», παραμένουν μήνες απλήρωτοι.
Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, που μετέτρεψε τη χώρα μας σε αποικία χρέους, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως Ειδική Οικονομική Ζώνη, εκτός από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, του νερού, των απορριμάτων, της καθαριότητας επιβαρύνοντας πέρα από τη ποιότητα με ακόμα μεγαλύτερο κόστος τους πολίτες (κάτι που έδειξε η εμπειρία άλλων χωρών). Πρόσφατα ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με στόχο την προβολή προσώπων – υποψήφιων δημάρχων συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αρμοδιότητες του Δήμου θα παραμείνουν μόνο το δημοτολόγιο το μητρώο αρρένων και τα ΚΕΠ. Ταυτόχρονα βρίσκεται από χρόνια, σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για την πλήρη απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κυρίως μέσω της εφαρμογής του «Καλλικράτη».
Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να διορθωθεί και πρέπει να ανατραπεί.!
Σ’ αυτή την ανατροπή πρωτεύοντα ρόλο έχει και η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Είναι χρέος των αυτοδιοικητικών να εναντιωθούν σε αυτήν την καταστροφική πορεία και να αγωνιστούν διεκδικώντας μια διαφορετική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης, με αναφορά στα πρώην κόμματα εξουσίας στηρίζει και στηρίζεται από την υποτελή στους δανειστές σημερινή κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι αυτοί οι αυτοδιοικητικοί, είναι μέρος του προβλήματος.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ. Γιατί συναίνεσαν με όσα τους επιβλήθηκαν, αγνόησαν τους πολίτες μετατρέποντας την τοπική λαϊκή εξουσία σε μακρύ χέρι του κράτους, γιατί στηρίζουν τις καριέρες τους στις πολιτικές συναλλαγές και τους βαραίνει η αναξιοπιστία, η μικροπολιτική, η εξάρτηση από το ρουσφέτι και τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.
…ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ. Γιατί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες μπορούν να σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των υποτελών δημάρχων και άλλων «παραγόντων», γνωρίζοντας, ότι άξιοι αιρετοί, δεν είναι όσοι συναινούν στην εξαθλίωση της κοινωνία, αλλά εκείνοι που εναντιώνονται στην καταστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπερασπίζονται τη δημόσια και δημοτική περιουσία, το κοινωνικό κράτος, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη ζωή!
Η Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ- ΠΟΛΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» από τη δημιουργία της, πριν 13 χρόνια, προσπάθησε να φέρει νέα αντίληψη στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης μας. Λειτούργησε με συνέχεια και συνέπεια, ακολούθησε χωρίς παρεκκλίσεις, όλα όσα συμφώνησε με τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν και τη στήριξαν.
Όλο αυτό το διάστημα ήταν πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της για ένα Δήμο των πολιτών, συστρατευόμενοι σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια για τα τοπικά αυτοδιοικητικά δεδομένα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στα όσα μέχρι σήμερα καταφέραμε. Η ενεργή συμμετοχή τους, έδωσε τη δυνατότητα καθοριστικών παρεμβάσεων, εντός και εκτός Δήμου.
Έτσι μαζί με τους συμπολίτες μας και άλλες δυνάμεις όλοι εμείς που δρούμε στην «Ηλίου – πόλις Ανθρώπινη πόλη» αγωνιστήκαμε ενάντια στους καταπατητές για την προάσπιση της Δημόσιας περιουσίας, για την απομάκρυνση του ΚΥΤ, για την προστασία του Υμηττού, για την ουσιαστική, ήπια και οικολογική ανάπλαση του ρέματος της Πικροδάφνης, για την δημιουργία πάρκου στο Χαλικάκι προς εξυπηρέτηση και μόνο των κατοίκων, για την περιφερειακή του Υμηττού, εναντιωθήκαμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και δομών της πόλης, καταθέσαμε προτάσεις για μια εναλλακτική πολιτική στην συλλογή των απορριμμάτων, αγωνιστήκαμε για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον Τομέα της Αυτοδιοίκησης με θέσεις και προτάσεις συγκεκριμένες , όπως την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων και δι’ αυτής την καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού στο Δήμο, την κατάργηση του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου, την πλήρη κατάργηση του Καλλικράτη, προωθήσαμε την ιδέα της αλληλεγγύης και αντίστοιχα δίκτυα ως ασπίδα στην λαίλαπα των μνημονίων και όχι μόνο.
Η δράση της «Ηλίου – πόλης Ανθρώπινη πόλη» δεν σταματούσε στην αμυντική λογική της αποφυγής των συνεπειών από την πολιτική των προηγουμένων διοικήσεων του Δήμου, αλλά και της τωρινής δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως στηρίζονταν στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέταμε σε όλα τα θέματα με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών.
Μπορεί να κάναμε και λάθη. Όμως λάθη κάνουν όσοι δρουν και όχι όσοι είναι καθισμένοι στην πολυθρόνα του σπιτιού τους.
Αυτή η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και κυρίως η διάθεσή τους να έλθουν σε ρήξη με το αυτοδιοικητικό μοντέλο που μας επιβλήθηκε είναι και η εντολή τους να προχωρήσουμε, να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε.
Αντίθετα, η σημερινή Δημοτική Αρχή, υπηρέτησε με συνέπεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση της οικονομικής και πολιτικής αναπηρίας, της θεσμικής καχεξίας, της έλλειψης διαφάνειας και της πλήρους υποταγής στα κυβερνητικά κελεύσματα.
Η δημοτική αρχή και ο επικεφαλής της δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης ούτε και μπορούν αλλά περί άλλων τυρβάζουν. Αντί να πορευθούν προς την κατεύθυνση λύσης των συσσωρευμένων προβλημάτων της πόλης, οδηγούν στην επικείμενη καταστροφή με μόνο μέλημά τους να μη χάσουν την «εξουσία» και με μοναδικό τους όπλο την προπαγάνδιση του παντελώς ανύπαρκτου έργου τους. Προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, να διαστρεβλώσουν, να ξεπλύνουν συνειδήσεις και τέλος να μας εισάγουν σε μία εικονική πραγματικότητα. Τα έργα τους γνωστά και οι ημέρες τους μετρημένες .
Η παρούσα δημοτική αρχή ξεκίνησε για παράδειγμα την «κοινωνική» της πολιτική από την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου –επιχείρησης μέσω ΜΚΟ και όταν είδε το αδιέξοδο, προχώρησε σε ίδρυση νέου τέτοιου, μαζί με το ήδη υπάρχον. Προχώρησε σε ιδρύσεις ιατρείων, φαρμακείων με μόνο στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση πελατειακών σχέσεων. Προσπάθησε και σε κάποιο βαθμό κατόρθωσε να ιδιωτικοποιήσει βασικές δομές της πόλης, εγκατέλειψε τον τομέα καθαριότητας για ευνόητους λόγους. «Αναμόρφωσε» πλατείες της πόλης προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Αρέσκεται σε εγκαίνια για λόγους καθαρά εντυπωσιασμού, ενώ σε ένα προπαγανδιστικό της ντελίριο παρουσιάζει δήθεν ως έργα της ασκήσεις επί χάρτου.
Πλην των παραπάνω αυτοί οι ίδιοι ως θαμώνες του σημιτικού και παπανδρεϊκού κράτους είναι εξοργιστικοί στην προσαρμοστικότητά τους. Ως νέοι θηρευτές μιας φαντασιακής εξουσίας ιδιοτελώς τώρα προσέρχονται και προσπαθούν να ασπασθούν ιδέες προτάσεις και οράματα της Αριστεράς. Οι έμπλεοι «Καλλικρατισμού» τώρα γίνονται «επαναστάτες». Αυτοί που ανδρώθηκαν πολιτικά στα πιο δύσοσμα κομματικά υπόγεια τώρα το παίζουν ακομμάτιστοι, αυτοδιοικητικοί, υπεράνω κομμάτων. Αυτοί που το κομματικό χρίσμα ήταν το καθημερινό τους επιδόρπιο, τώρα δεν το ζητούν. Τώρα ισχυρίζονται ότι χρειάζονται δήμαρχοι πατριώτες. Άραγε υπάρχουν περαιτέρω όρια στην αυτογελοιοποίηση;
Στην ίδια βέβαια λογική κινήθηκε και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο, πελαγοδρομώντας μέσα σε μία αντίφαση. Γιατί μπορεί, προκειμένου να μην συγκρουστεί με την κοινωνία, να εξέφραζε την αντίθεσή της σε ορισμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής που συνδέονται με την κυβερνητική πολιτική, από την άλλη πλευρά όμως εξακολουθεί να στηρίζει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που παράγουν αυτά τα τοπικά αποτελέσματα.
Με την ίδια συνέπεια θα την υπηρετήσουν, όπως το έκαναν και στο παρελθόν, οι εν δυνάμει υποψήφιοι που θα ανασύρονται από τα αζήτητα της ιστορίας, για να αλλάξουν τάχα την Ηλιούπολη. Είναι πολιτικοί του παλιού σάπιου κατεστημένου που, όχι μόνο δεν διδάχθηκαν τίποτα από το γκρίζο πολιτικό παρελθόν τους αλλά προκαλούν κιόλας, νομίζοντας ότι οι πολίτες… έπαθαν αμνησία.
Αυτό ακριβώς το αντιδημοκρατικό μοντέλο για την Αυτοδιοίκηση, του δημάρχου «αφέντη», της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της αναποτελεσματικότητας, του «ναι σε όλα», του νέου τύπου ρουσφετιού, του απόμακρου για τον πολίτη, του ψηφοθήρα, του εμπλεκόμενου με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, θέλουμε να ανατρέψουμε μαζί με τους πολίτες.
Το όραμά μας για το νέο Δήμο Ηλιούπολης, βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής όψης και λειτουργίας αυτού του μοντέλου που δημιουργεί, αν όχι θλίψη, τουλάχιστον απογοήτευση και κάνει, πολλές φορές, τους συμπολίτες μας να οργίζονται.
Η πόλη που εμείς οραματιζόμαστε, είναι φιλική, ανθρώπινη, συμμετοχική, κοινωνικά αλληλέγγυα. Δεν φτάνει όμως κάποιος να έχει όραμα, αλλά κυρίως σχέδιο και θέληση να το διεκδικήσει και να το επιβάλει.
Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα από αυτές τις λειτουργίες και πολιτικές της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα και μαζί με τον πολίτη, μπορεί να συγκροτεί απαντήσεις στην σκληρή του καθημερινότητα, να δημιουργεί υποδομές, να σχεδιάζει και να επιχειρεί βήματα στο μέλλον, να οργανώνει αντιστάσεις, να επιχειρεί υπερβάσεις.
Η «ΗΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στα δύσκολα.
Έτσι οι πολίτες, τούτες τις κρίσιμες στιγμές, θα πρέπει να διαλέξουν «όχθη». Όχι «όχθη» κομματική, αλλά κοινωνική, προοδευτική, ριζοσπαστική, αυτοδιοικητική.
Πιστεύω ότι όλοι όσοι δεν ανέχονται πλέον αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να στρατευθούν στην δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου για την ανατροπή της.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας τολμήσουμε για την πόλη μας!
Γιατί: «Για να δούμε τ’ άστρα, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: